-

2015. október 12., hétfő

Gulyás leves

Azt gondolom a magyar gasztronómia a világon egyedülálló ízvilággal kényeztet bennünket. És igen mindenki tudja hogy az ételeink nagyon fűszeresek és zsírosak. Előszeretettel használunk lisztes habarásokat és rántásokat. De természetesen mint mindennek ennek is megvan a reform magyar változtat. Erről a későbbiekben készülök egy bejegyzéssel. :)
Ma egy hagyományos recept került az asztalra. Balázs imádja így igyekszem nem csak különleges alkalmakkor elkészíteni. Pláne hogy pofon egyszerű!

Hozzávalók 

  • 300 g sertés comb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 TV paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 szál sárgarépa (jó vastag)
  • 2 vékony szán fehérrépa
  • 2 kisebb sárga burgonya (Bali imádja, én meg kikerülöm a tányéromon)
  • só, őrölt bors
  • őrölt kömény
  • 1,5 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 nagyobb evőkanál mangalica zsír
  • 1 liter víz
1. A hagymát megpucoljuk és apróra kockázzuk. Én csak bevágom a késes aprítóba és két berregés után kész a tökéletes gulyás alap.

2. A lábosban felolvasztjuk a zsírt és rátesszük a hagymát üvegesre párolni.

3. A húst alaposan megmossuk és aprócska kockákra vágjuk.

4. Az üveges hagymára tesszük és magas lángon kifehéredésig sütjük.

5. Addig a paprikát és a paradicsomot megmossuk, kicsumázzuk és 4 részre vágjuk. Majd rátesszük a husira.

6. Meghintjük sóval, borssal és az őrölt köménnyel. Én ebből picit többet használok mint általában szokás, mert azt vettem észre hogy sokkal sűrűbb és krémesebb szaftot kapok tőle. Persze ez is csak ízlés kérdése.

7. Összeforgatjuk és lehúzzuk a tűzről. Meghintjük a gyönyörű színű pirospaprikával és jó alaposan összekeverjük. Maximum 1 percre visszatesszük a tűzre.

8. 1 liter forró vízzel felengedjük és fedő alatt felforraljuk.

9. Amíg forr megpucolom a maradék bele való zöldséget, és felkockázom.

10. Ha forr belezuttyintom a zöldségeket és addig főzöm míg a husi omlós nem lesz.
  • TIPP! Közepes lángon szoktam készíteni, hogy ne forraljam el az ételből a zamatokat és az értékes tápanyagokat. Szépen, türelmesen kivárom míg minden hozzávaló megpuhul és a többihez adja tökéletes zamatát.
Tálalhatjuk friss házi kenyérrel, de akár pogácsával is. :)
Ma kétféle kísérő készült hozzá. Az egyik Balázsnak a másik pedig nekem.
Tepertős-tejfölös pogácsa: http://oromfozes.blogspot.hu/2015/10/tepertos-tejfolos-pogacsa.html
Sütőtökös-füstölt "sajtos" rudacska: http://oromfozes.blogspot.hu/2015/10/sutotokos-fustolt-sajtos-rudacska.html

Jó étvágyat hozzá! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése