-

2015. október 9., péntek

Almás csiga

A tegnap készített dió tej videóban mint láttátok megmaradt az a darált mag, amelyből minden nedvet és olajat kipréseltünk. Természetesen ez nem szemét, sőőőt. Azt mondhatnám kincs!
100 g diót is lehet két alkalommal is felhasználni úgy hogy mindkét végtermék maga a tökély! :)

A videót megnézhetitek ezen a linken:
https://www.facebook.com/bolla.reka.9/videos/o.276938205802670/10204774822110372/?type=2&theater

Készítettem az 5 perces pihentetés után egy képet, hogy lássátok tényleg tej lett belőle. Persze akkor már megragadtam az alkalmat hogy egy forró habos tejes kávéval meg is kóstoljam. A picike tálban pedig a dió maradékát látjátok amit a szűrőpohárból kanalaztam ki.


Ebből a nagyon finom teljesen kifehéredett dióbélből készítettem a mai finomságot. Méghozzá egy paleonak is mondható almás csigát. 
A recept TEJ, TOJÁS, GLUTÉN és HOZZÁADOTT CUKOR MENTES!

Tészta (~15 darabhoz)
  • 80 g darált dió
  • 80 g darált lenmag
  • 40 g tápióka liszt
  • 1 teáskanál tápióka keményítő
  • 2 evőkanél útifűmaghéj+50 ml langyos víz
  • 80 ml dió tej
  • 1 mokkáskanál sütőpor
1. Az útifűmaghéjat összekocsonyásítjuk a vízzel.

2. A magvakat ledaráljuk és elvegyítjük a többi száraz hozzávalóval.

3. Beleöntjük a kocsonyás útifüvet és a kezünkkel alaposan eldolgozzuk. Egy kicsi ragacsos de összetartozó massza darabokat kapunk.

4. Lassan hozzáadagoljuk a dió tejet és azzal is elkeverjük. Itt már rendesen gyúrjuk mint a vajas linzer tésztát.

5. Ha ragacsosnak találod tegyél hozzá egy csipet tápióka lisztet, vagy ha túl száraz akkor még egy kis növényi tejet.

6. Viszonylag kemény de inkább csak ruganyos gombócot kell kapnunk.

7. Letakarjuk és amíg elkészítjük a tölteléke pihenni hagyjuk.

Almás töltelék
  • 2 darab alma (kb. 150 g)
  • 1 teáskanál fahéj
8. Az almákat csumázzuk, hámozzuk és nagy lukú reszelőn lereszeljük.

9. Meghintjük a fahéjjal és egy pici lábosban felfuttatjuk. Nem kell sem víz sem zsiradék. Csak az alma és a fűszer.

10. Ha picit több levet engedett volna az almád mint szeretnéd 1 pici csipet tápióka keményítővel összefoghatod. Így nem áznak el a csiguszok és ki sem szárad a töltelék.

11. Körülbelül 3-4 perc elegendő hogy picit megszottyosodjon az almás töltelék.

12. Kiterítünk egy sütőpapírt az asztalra és rátesszük a tésztát. Nyújtófával óvatosan kinyújtjuk. Nem lesz olyan könnyű,mert a tészta ruganyos az útifű kocsonyától. Szépen türelmesen.

13. Mikor elkészült a tészta plecsni az egyik felét egyenesre vágjuk. A levágott részekkel pedig kiegyenesítjük a másik felét. 

14. Rákenjük az almát a szélektől 0,5-0,5 cm távolságra, és jöhet a tekerés.

15. Az összetoldott oldalával kezdünk,mert ha az esetleg megtörne nem látszik majd a csiga belsejében.
  • TIPP! Érdemes a sütőpapírral együtt szépen lassan tekerni. Így könnyebb egy szabályos hengert formálni belőle, és még össze sem kenünk semmit. 
16. A sütőpapírral a tepsibe tesszük és egy éles, vékony pengéjű késsel 1 ujjnyi vastagon felkarikázzuk. Én a tenyeremmel szoktam támasztani azt a részt amit éppen levágok. Így nem deformálódik el.



17. Sütő 180 fokra bekapcsol és jöhet a sütés. Ha szeretnéd hogy fényesek legyenek a csigák egy pici vízzel kenegesd meg.

18. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

19. Érdemes rácson teljesen kihűteni és csak utána levenni a papírról. Ugyanis az alma szépen megkaramellizálódik és ráragad a papírra. 

20. Uzsonnára, tízóraira de vendégváró nassolásra is tökéletes. :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése